Paleo ontbijt en waarom je beter geen brood kunt eten

Wat ontbijt je als je Paleo eet?

Geen boterham met hagelslag of pasta, dat is een ding dat zeker is. Ook geen cracker, beschuit of krentenbrood. Ik krijg heel vaak de vraag of ik echt helemaal geen brood eet en waarom niet. Ik eet af en toe wel brood, vooral wanneer ik niet in de gelegenheid ben om iets anders te eten, zoals bij een vergadering met lunch, of wanneer ik bij familie of vrienden mee-eet. En dan geniet ik er ook van. Want dat is de kunst met Paleo, voel je niet schuldig wanneer het een keer anders loopt. Geniet van het moment en pak daarna de draad weer op. Niets aan de hand.

Het waarom

Binnen de Paleo leefstijl eet je geen brood omdat de mens dit vanuit de oertijd en evolutie niet gewend is te eten. Pas10.000 jaar geleden(in een evolutie van miljoenen jaren) zijn de mensen zich gaan vestigen en landbouw gaan bedrijven. Met andere woorden; onze genen zijn nog niet aangepast om granen te verwerken. Onze genen veranderen namelijk zeer langzaam, misschien dat over 100.000 jaar ons lichaam aan deze nieuwe situatie aangepast is.

Granen bevatten antinutrienten, oa gluten, die in ons lichaam de darmwand beschadigen, waardoor stoffen ons lichaam binnen kunnen dringen die daar niet horen. Dit veroorzaakt laaggradige ontstekingen in het lichaam. Dit is de reactie van het immuunsysteem op de binnendringers. Wil je hier meer over weten, dan kun je hier verder lezen: http://energiekevrouwenacademie.nl/acht-voedingstips-om-chronische-ontstekingen-tegen-te-gaan/

Daarnaast bevatten brood en alle soorten crackers en beschuiten vaak een flinke schep suiker(koolhydraten). Dus een ontbijt met deze producten zorgt voor een bloedsuikerpiek in de bloedbaan waarop het lichaam na een tijdje reageert met insuline aanmaak om deze suikers te verwerken. Als alle suiker uit je broodje door de insuline is verwerkt, gaat er een seintje naar de alvleeskier dat het geen insuline meer hoeft aan te maken, hier zit echter wat vertraging op de lijn, zodanig dat de insuline dus nog volop aanwezig is, ook wanneer het geen suikers meer heeft te verwerken. Dit zorgt ervoor dat jij je dip krijgt, je lichaam vraagt om suiker! Wanneer je hier aan toegeeft, zal je lichaam wederom vertraagd reageren met de aanmaak van nieuwe insuline en de dip zal weer volgen, etc, etc. dit principe van herhaalde pieken en dalen kan uiteindelijk leiden tot insulineresistentie of diabetes type II.

Ontbijttips

Paleo leefstijl? Ja graag! Moeilijke recepten? Liever niet!

Ik geef je hieronder een aantal tips voor gemakkelijke ontbijtjes, die zo op tafel staan en een recept voor Paleo pap.

 • Ik ontbijt vaak met fruit, gebroken lijnzaad en kokosroom, met daarbij wat gojibessen of moerbeien of soms wat rauwe noten.
 • Ook maak ik regelmatig roereieren met tomaatjes of appel.
 • In het weekend maak ik op zondag een groene powersmoothie voor het sporten. Deze geeft enorm veel energie! Wil je het recept, laat het me even weten in de reacties šŸ™‚

Maar met de dagen die korter en kouder worden vind ik een warm ontbijt ook erg lekker. Vandaag een recept voor een heerlijke pap, die je naar eigen smaak kan maken met verschillende toppings.

Ingrediƫnten (voor 2 personen)

 • 2 eieren
 • 1 el amandelmeel
 • 1 el kokosmeel
 • 1 el gebroken lijnzaad
 • 1 tl kaneel
 • 100 ml kokosmelk
 • evt een scheutje water
 • diverse toppings: bv rode druiven, cacaonibs, rauwe noten zoals amandelen, kokossnippers, honing

Bereiding

Doe alle ingrediƫnten in een (steel)pannetje en roer goed door elkaar. Verhit nu goed door totdat het ei gestold is. Laat het zover indikken als je zelf lekker vindt. Verdeel de pap over twee kommetjes en garneer met de toppings.

Het lijkt nu een vrij kleine portie, maar je zult er voor de komende uren genoeg vulling aan hebben.20161111_155905


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s