Omelet en waarom je best wel 2 of 3 eieren per dag mag eten

3 eieren per dag?

Ja echt, je mag zelfs tot 21 eieren per week eten! Er zijn een aantal vooroordelen over eieren die ik hieronder zal toelichten. Ook zal ik de gezondheidsbevorderende effecten van eieren benadrukken.

Onderaan vind je een recept voor een omelet met groente, lekker als lunch voor op een regenachtige zondagmiddag zoals vandaag, maar ook prima van te voren klaar te maken en de volgende dag mee te nemen naar het werk.

Verhogen eieren het cholesterol?

Eieren bevatten flink wat cholesterol, ongeveer 200 mg per ei. Dus wanneer je veel eieren eet krijg je ook meer cholesterol binnen. Maar het is zo dat wanneer je met de voeding meer cholesterol binnenkrijgt, de lever automatisch minder gaat aanmaken, en zo blijft het cholesterolgehalte stabiel. Een ei bevat voornamelijk cholesterol dat het ‘goede’ cholesterol (HDL)verhoogt en het ‘slechte’ cholesterol(LDL) minder slecht maakt.

Door het gehalte aan cholesterol denken veel mensen dat het eten van eieren het risico op atherosclerose(aderverkalking) en daarmee op hart- en vaatziektes vergroot. Dit is niet zo. Atherosclerose wordt niet veroorzaakt door het cholesterol, maar is een beschadiging van de cellen van de binnenwand(endotheelcellen) van de bloedvaten. Hierdoor kan het cholesterol(LDL) hieraan blijven kleven en zich ophopen tot plaques en zodoende voor de bekende problemen zorgen.

Wanneer er teveel LDL-cholesterol in het bloed aanwezig is kan het een vrije radicaal worden en voor deze beschadigingen aan de endotheel cellen zorgen. Maar wanneer er genoeg antioxidanten met de voeding ingenomen worden is het risico klein dat dit gehalte aan LDL te hoog wordt. Andere risicofactoren voor het ontstaan van aderverkalking zijn roken, hoge bloeddruk en een verhoogd bloedsuikergehalte(diabetes). Het eten van eieren heeft dus ten onrechte het stempel dat het slecht zou zijn voor het cholesterolgehalte en hart- en vaatziektes zou veroorzaken.

Word je dik van eieren?

Van eieren eten word je niet dik, een ei levert ongeveer 75 kcal. Ook het dooier is erg gezond, het bevat veel voedingsstoffen. Ook gezonde vetten die juist het afvallen bevorderen. Deze vetten houden de bloedspiegel van de hormonen die de verbranding reguleren in balans. Ook blijft de bloedsuikerwaarde stabiel en dus het insulinegehalte laag. Je houdt dus lang een verzadigd gevoel.

Wat zit er in?

 • Eiwitten
 • Choline(zorgt voor een gezonde hersenfunctie, het vermindert ontstekingen en reguleert het hart- en vaatstelsel)
 • Lutheine en Zeaxanthine(carotenoïden, oftewel de kleurstof in het eigeel dat als antioxidant fungeert)
 • vit B, ijzer, foliumzuur

Eieren zijn dus heel gezond! Hieronder een recept voor een heerlijke omelet.

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 4 eieren
 • 2 lente-uitjes
 • 1 ui
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 100 gram kipreepjes
 • 2 el kokosmelk
 • 1 el coconut aminos
 • Keltisch zeezout
 • zwarte peper
 • paprikapoeder
 • kokosolie

Bereiding

Snijd de champignons in plakjes, snipper de lente-uitjes en de ui. Klop de eieren samen met de kokosmelk, coconut aminos, zout en kruiden los. Smelt de kokosolie in een koekenpan en fruit de ui aan. Voeg de champignons toe en laat even aanbakken. Voeg dan de kipreepjes en het eimengsel toe en laat op middelhoog vuur gaar worden, eventueel met het deksel op de pan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s