Gezonde pizza – voor het weekend

Dit recept is misschien niet helemaal Paleo te noemen, gezien de boekweit en de geitenkaas, maar wat mij betreft mag dit best af en toe. Wanneer je geen allergieën hebt mag je best af en toe genieten en net even iets buiten het ‘Paleo-boekje’ gaan! Geniet ervan!

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 180 gram boekweit20160909_182216-1
  • 360 ml water
  • 2 eieren
  • Keltisch zeezout
  • Oregano en basilicum
  • Kokosolie om in te bakken

Voor de toppings

  • 1 blikje tomaten puree
  • 2 uien
  • 1 puntpaprika
  • 1 courgette
  • 2 tomaten
  • 4 plakken parmaham
  • Geitenkaas, eventueel

Bereiding

Maak met de garde een glad beslag van de boekweit, het water, de eieren, het zout en de kruiden. Bak hiervan 2 dikke pannenkoeken. Leg ze op een ovenvast bord of op de bakplaat. (doe er eventueel een vel bakpapier onder) Bestrijk de bodem met de tomatenpuree en beleg met de groentes en de parmaham. Als laatste wat plakjes geitenkaas erop. Plaats de pizza ongeveer 20 minuten in de oven op 200˚

Bovenstaande hoeveelheden zijn genoeg voor 2 dikke pannenkoeken. Er blijft daarna nog voldoende beslag over voor ongeveer 3 of 4 dunne pannenkoeken, die ik dan de volgende dag bij mijn ontbijt vul met bijvoorbeeld rood fruit, kokosroom en een beetje honing of kokosbloesemsuiker!

20160911_084404-1

Waarom is boekweit niet Paleo?

Als je iemand die zich streng aan de Paleo regels houdt zou vragen of boekweit Paleo is, zal deze antwoorden van niet. Maar waarom niet? Het is toch geen graan?

Boekweit is inderdaad geen graan, maar een pseudograan, het zijn de zaden van een kruidachtige plant die zijn oorsprong in China vindt. Het is niet Paleo ten eerste omdat het in de oertijd niet gegeten werd en er veel bewerking nodig is om tot het eindproduct te komen. En ondanks dat het geen gluten bevat, zitten er in boekweit wel anti-nutriënten, net zoals in graan. Deze kunnen de darmwand aantasten en zodoende de darm doorlaatbaar maken voor stoffen die we niet in ons lichaam willen hebben. Daarnaast vermindert hierdoor de opname van de goede voedingsstoffen. Ook levert boekweit, net als graan, snelle koolhydraten, welke niet goed zijn voor de bloedsuikerspiegel.

Maar als je een keer wilt zondigen dan is boekweit nog de verstandigste keuze en wel hierom:

  • Boekweit geeft een veel minder grote piek in de bloedsuikerspiegel dan andere graansoorten. Het geeft je snel een verzadigd gevoel.
  • Het bevat antioxidanten.
  • Het is goed voor de weerstand doordat het rijk is aan lysine en arginine, dit zijn (semi) essentiële aminozuren.

20161007_160423-120161007_16132320161007_16350320160909_182216-1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s